sobota, 31 marca 2012

#12 Na czym polega tajemnica tej granoli? :)

Granola wiśniowo-gryczana

Za oknem śnieg, brrr... ale ta granola skutecznie odwraca moją uwagę od tego nieprzyjemnego faktu. Naprawdę jest inna niż wszystkie dotąd (a na pewno wszystkie, które udało mi się wypatrzeć na polskich blogach kulinarnych), bo nie zawiera płatków owsianych. Pomysł na nią zaczerpnęłam z bloga Anji, z moimi modyfikacjami. Pominęłam ziarna sezamu i słonecznika, bo tych jeść nie mogę, nie dodałam również quinoi, bo jeszcze nie posiadam jej w swoich zasobach. Ach, i dodałam wiśnie w cukrze, które uśmiechały się do mnie z naszej domowej spiżarni. To był strzał w dziesiątkę! Polecam wszystkim fanom kaszy gryczanej i jaglanej, a przede wszystkim fanom granoli w ogóle, którzy nie boją się nowej wariacji na jej temat. 

piątek, 30 marca 2012

#11 BBB, czyli best bezglutenowe blondies!

 Oh'Blondies cytrynowe ze śliwkami

Tak strasznie miałam ochotę na coś słodkiego i ciastopodobnego, że nic, nawet wizja zakalca lub kamulca, nie mogła mnie powstrzymać przed tym eksperymentem. Prawdziwe blondies to to nie jest, bo brak tu białej czekolady (ale jeśli wy możecie, to wrzucajcie do woli). Uwielbiam ciasta, które nie są mdłe i nijakie, a to, dzięki cytrynie jest orzeźwiające, ale nadal słodkie. Plus renklody! Wcześniej zasypane cukrem, przyjemnie zmiękły i nie były zbyt kwaśne. W kolejce czeka Oh'Blondies pomarańczowe!

czwartek, 29 marca 2012

#10 Kasza na arabską nutę. Tabbouleh.

 Tabbouleh z białej kaszy gryczanej

Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście białej kaszy gryczanej, nie czekajcie! Jest wspaniała. Tabbouleh to arabska warzywna sałatka na bazie kaszy kuskus, ewentualnie bulgur. Niestety bezglutenowcy muszą sięgnąć po inne rozwiązanie, a kasza gryczana to wspaniały wybór. Ja osobiście nie przepadam za prażoną, ale biała całkowicie mnie zadowala. Następnym razem, gdy wrócę do tej sałatki, dodam miętę i kolendrę (za tą ostatnią wprost szaleję).


środa, 28 marca 2012

#9 Placuszki gruszkowe z siemieniem lnianym

Placuszki gruszkowe z siemieniem lnianym, śliwka, garść żurawin

Te placki są fantastyczne, bardzo delikatne! Wg mnie lepsze niż typowe pancakesy. Moje  są bezglutenowe i bez dodatku mleka. Ale oczywiście nie ma przeciwwskazań, żeby przygotować je bez zaleceń diety eliminacyjnej.
Z tych proporcji wyczarowałam 7 sztuk.




wtorek, 27 marca 2012

#8 Stir-fry wegetariańskie


 Stir-fry warzywne: makaron ryżowy z tapioką tao tao, kiełki fasoli mung, cukinia, kapusta pekińska, kilka pieczarek, sos rybny

To takie mini-obiadowe śniadanie. Oszczędnie w składnikach, ale wyraziście w smaku, to lubię! Gdybym mogła, dodałabym jeszcze sezam. Następne w kolejce dietetyczne spring rolls :)

poniedziałek, 26 marca 2012

#7 Ryż? Poproszę!

 ryż basmati z wanilią i kardamonem, jabłko, śliwka, rozdrobnione siemię lniane, płatki gryczane, miód

 Pracowity poniedziałek. Zabieram się za pieczenie cebularzy i chleba razowego. Sama niestety będę musiała obejść się zapachem, ale rodzina już się zastanawia, co tym razem wyskoczy z naszego wysłużonego piekarnika.

niedziela, 25 marca 2012

#6 Knedle ze śliwkami w glazurze migdałowej

knedle ze śliwkami w glazurze maślano-migdałowej

Wszystko, co najlepsze, czyli śliwki w cukrze prosto ze spiżarki i cynamon (niektórzy nie uznają go w konfiguracji z knedlami, ale ja uważam, że świetnie uzupełnia słodycz śliwek).  Nigdy bym nie pomyślała, że taki migdałowy 'sosik' może być równie dobry (jeśli nie lepszy) jak śmietana z cukrem albo zasmażana na słodko bułka tarta.



*co do kwestii masła  - oczywiście w tym wypadku jest to tłuszcz roślinny, aktualnie  Benecol, ale już znalazłam tańszy odpowiednik, czyli niebieską Florę.  Z margaryn bezmlecznych polecić mogę Delmę i Palmę zieloną.


sobota, 24 marca 2012

#5 Pasta z czerwonej fasoli


 pasta z czerwonej fasoli na chrupkim pieczywie z ogórkiem, rzeżuchą i kiełkami słonecznika


Ostatnio szukam inspiracji na ciekawe warzywne pasty. Pomysł na tę zaczerpnęłam z jadłonomii. Fasola jest niesamowicie wielofunkcyjna - piekłam na niej ciasto, najprawdziwsze ciasto i to bez grama mąki! Dla bezglutenowców to prawdziwa uczta :)


Pasta z czerwonej fasoli


1 puszka czerwonej fasoli
3 łyżki oliwy/oleju
2 ząbki czosnku
przyprawy: papryka słodka, pieprz kajeński, sól, pieprz


Fasolę odsączamy (ja dodatkowo płuczę, bo nie przepadam za tym mącznym kleikiem oblepiającym fasolę), czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Smacznego!

piątek, 23 marca 2012

#4 Bezglutenowe Muffiny Gryczane



Muffiny na śniadanie? Ekstra! Zastępują pieczywo, którego muszę unikać, szybko się je robi i są nieskomplikowane, dlatego bez obaw można eksperymentować z proporcjami i składnikami. Następnym razem spróbuję wytrawnie. 
Te gryczane muffiny wyszły zaskakująco smaczne, obawiałam się dominującego aromatu gryki, a tym samym i goryczy, ale udało mi się tego uniknąć (być może dlatego, że mieliłam kaszę gryczaną niepaloną). Ale największym hitem są płatki gryczane. Do niedawna nie miałam pojęcia, że takie w ogóle istnieją, a teraz jem je nawet na surowo :] 

czwartek, 22 marca 2012

#3 Pasta rybna jakich dużo :)


pasta (tuńczyk, jajko, szczypiorek, ogórek kiszony), pieczywo chrupkie, rzeżucha oraz smoothie (jabłko pomarańcza, imbir)


Zasada co do kolejności śniadań 'słodkie, nie-słodkie, słodkie, nie-słodkie' chyba nie musi zostać zachowana. Od teraz nowa zasada: 'pyszne, pyszne, chcę to, zrobię'!

środa, 21 marca 2012

#2 Rybne sałatkobranie


sałatka: baby szpinak, rukola, czerwona sałata, ogórek, kawałki wędzonej ryby, kiełki soczewicy (z domowej mini-hodowli), sos vinaigrette


A tak bardzo chciałam zmian w życiu, mam za swoje! Bo w normalnych okolicznościach jadłabym dzisiaj mleczną owsiankę z granulowanymi otrębami i czekoladą). Ale i tak wyszło nieźle, sałatkę zaliczam do udanych.

wtorek, 20 marca 2012

#1 Jaglana z grejpfrutem - para doskonała!

 kasza jaglana (na wodzie, z wanilią i kardamonem) z grejpfrutem, żurawiną, płatkami migdałowymi, całość polana miodem leśnym


Początki bywają trudne. Przede mną nowe wymagające wyzwanie - jak nie stracić na jakości doznań śniadaniowych przy ograniczonej ilości produktów bazowych. I pomyśleć, że kiedyś, dawno temu, nikt nie zawracał sobie głowy alergią. Fighting! 화이팅!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...