Ciasta najbardziej lubię pałaszować zaraz po upieczeniu i.... porą okołośniadaniową :] Wierzcie mi lub nie, ale większość tego placka zjadłam właśnie na śniadanie. A pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu numerem jeden był biszkopt, gruby puszysty przełożony masą budyniową. A teraz najbardziej lubię skubać kruszeniaki z owocami, takie jak ten.
Ciasto kruche z rabarbarem i jabłkami pod morelową glazurą (bezglutenowe)
(na blachę o średnicy 20 cm)
Na spód:
1 szkl. mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana + zmielony ryż)
1/3 szkl. lekko rozdrobionego siemienia lnianego
50 g masła roślinnego
1 jajo
opak. cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy, podsypując w razie potrzeby mąką (masło powinno być zimne). Nie należy zagniatać zbyt długo. Blachę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem formując dodatkowo niezbyt wysokie boki.
Na wierzch:
2 jabłka
5 lasek rabarbaru
cynamon
2 łyżki cukru
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i układamy w okrąg, posypujemy cynamonem. Rabarbar myjemy, kroimy na centymetrowe kawałki, przekładamy do małego rondelka i dusimy chwilę z dodatkiem cukru. Wykładamy na środku ciasta. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Na glazurę:
2-3 łyżki konfitury/dżemu morelowego
W małym rondelku podgrzewamy konfiturę, aż będzie płynna. Przecieramy przez sitko jeżeli widoczne są kawałki owoców. Przy użyciu pędza kuchennego smarujemy wierzch ciasta. Gotowe, smacznego!
Ciasto kruche z rabarbarem i jabłkami pod morelową glazurą (bezglutenowe)
(na blachę o średnicy 20 cm)
Na spód:
1 szkl. mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana + zmielony ryż)
1/3 szkl. lekko rozdrobionego siemienia lnianego
50 g masła roślinnego
1 jajo
opak. cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy, podsypując w razie potrzeby mąką (masło powinno być zimne). Nie należy zagniatać zbyt długo. Blachę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem formując dodatkowo niezbyt wysokie boki.
Na wierzch:
2 jabłka
5 lasek rabarbaru
cynamon
2 łyżki cukru
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i układamy w okrąg, posypujemy cynamonem. Rabarbar myjemy, kroimy na centymetrowe kawałki, przekładamy do małego rondelka i dusimy chwilę z dodatkiem cukru. Wykładamy na środku ciasta. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Na glazurę:
2-3 łyżki konfitury/dżemu morelowego
W małym rondelku podgrzewamy konfiturę, aż będzie płynna. Przecieramy przez sitko jeżeli widoczne są kawałki owoców. Przy użyciu pędza kuchennego smarujemy wierzch ciasta. Gotowe, smacznego!
Poproszę kawałek ^^ :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że od wczoraj rabarbar rządzi :) Piękna kompozycja. Dodaję do listy przepisów do wypróbowania :) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Ja jutro będę robić tartę z rabarbarem ;)
OdpowiedzUsuńDo tej mąki to wiem, że przymus, jednak pomysły bezglutenowe bardzo mi się podobają.
ja też lubię sobie poskubać kruche;)jak teraz,tartę z rabarbarem;)
OdpowiedzUsuńCzas zgarnąć skądś rabarbar!
OdpowiedzUsuńojej, ojej..
OdpowiedzUsuńjak kusisz! bardzo udane połączenie jabłka i rabarbaru.