piątek, 4 maja 2012

#41 Krucho, oj krucho!

Ciasta najbardziej lubię pałaszować zaraz po upieczeniu i.... porą okołośniadaniową :] Wierzcie mi lub nie, ale większość tego placka zjadłam właśnie na śniadanie. A pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu numerem jeden był biszkopt, gruby puszysty przełożony masą budyniową. A teraz najbardziej lubię skubać kruszeniaki z owocami, takie jak ten.

Ciasto kruche z rabarbarem i jabłkami pod morelową glazurą (bezglutenowe)
(na blachę o średnicy 20 cm)


Na spód:
1 szkl. mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana + zmielony ryż)
1/3 szkl. lekko rozdrobionego siemienia lnianego
50 g masła roślinnego
1 jajo
opak. cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki zagniatamy, podsypując w razie potrzeby mąką (masło powinno być zimne). Nie należy zagniatać zbyt długo. Blachę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem formując dodatkowo niezbyt wysokie boki. 


Na wierzch:
2 jabłka
5 lasek rabarbaru
cynamon
2 łyżki cukru


Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i układamy w okrąg, posypujemy cynamonem. Rabarbar myjemy, kroimy na centymetrowe kawałki, przekładamy do małego rondelka i dusimy chwilę z dodatkiem cukru. Wykładamy na środku ciasta. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. 


Na glazurę:
2-3 łyżki konfitury/dżemu morelowego


W małym rondelku podgrzewamy konfiturę, aż będzie płynna. Przecieramy przez sitko jeżeli widoczne są kawałki owoców. Przy użyciu pędza kuchennego smarujemy wierzch ciasta. Gotowe, smacznego!


6 komentarzy:

  1. Widzę, że od wczoraj rabarbar rządzi :) Piękna kompozycja. Dodaję do listy przepisów do wypróbowania :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. Ja jutro będę robić tartę z rabarbarem ;)

    Do tej mąki to wiem, że przymus, jednak pomysły bezglutenowe bardzo mi się podobają.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też lubię sobie poskubać kruche;)jak teraz,tartę z rabarbarem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czas zgarnąć skądś rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej, ojej..
    jak kusisz! bardzo udane połączenie jabłka i rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...