wtorek, 15 maja 2012

#50 Śniadaniopocieszacz

Przychodzą takie dni, kiedy dopada mnie chandra jedzeniowa. Uważniej zwracam uwagę na to, czym zajadają się wszyscy wokół, a czego ja zjeść nie mogę. I tęsknię za zwykłą bułką, twarogiem, pomidorem, jogurtem, bananem, masłem orzechowym, pszennymi naleśnikami czy mlecznymi koktajlami na kefirze. Zamiast tego kolejny dzień z 'kaszą na wodzie', czytaniem składów na etykietach, obchodzeniem piekarni z daleka, wrrr. za kilka godzin mi przejdzie :)


oho, a na pół setki coś tak niepozornego. 
zwykła, acz pysznie pyszna jaglaneczka podana z jagodami w syropie i mlekiem waniliowym. 



Jaglanka z jagodami i mlekiem waniliowym
(porcja na raz)


0,5 szkl. kaszy jaglanej
1,5 szkl. wody+mleka (w proporcjach dowolnych)
łyżeczka miodu
szczypta soli
cukier wanilinowy
0,5 szklanki jagód w syropie*
3/4 szkl. mleka waniliowego** (u mnie ryżowe)


Kaszę płuczemy dwukrotnie (zdeterminowani przeciwnicy wszelkich nut goryczy mogą dodatkowo ziarna uprażyć na patelni). W garnku doprowadzamy do wrzenia mleko, wodę, sól oraz miód. Dodajemy kaszę i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut do odparowania płynu (jak zwykle przypominam, że nie mieszana od początku nie przywrze do garnka). Przed końcem gotowania dodajemy również wanilię. Do ciepłej miękkiej jaglanki dodajemy część jagód, delikatnie mieszamy. Przekładamy do naczynia, zalewamy mlekiem waniliowym i dekorujemy resztą jagód. Smacznośniadaniości!


* mamy tylko jagody mrożone? po rozmrożeniu możemy je podgrzać z cukrem i chwilę zostawić na gazie (jednak nie rozgotować).

** dysponujemy zwyczajnym bezsmakowym mlekiem? warto dodać do niego wanilię oraz cukier, celem wydobycia aromatu nie zapomnijmy podgrzać.






12 komentarzy:

  1. A mniam mniam ! Kocham jaglankę a w Twoim wydaniu wygląda bardzo kusząco, podziel się posiłkiem ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja uwielbiam patrzeć na Twoje pomysły ;) Jagody :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! wspomnę na te słowa, gdy znów złapie mnie chandra żywieniowa :)

      Usuń
  3. a ja jeszcze nie jadlam jaglanki na sniadanie, chyba najwyzszy czas to zmienic !
    ii te jagodki *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Ty nie możesz jeść pieczywa ze względów zdrowotnych ?

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda wspaniale! mmm z jagodami <3

    OdpowiedzUsuń
  6. ach, ten Twój pocieszać jest o niebo lepszy niż zwykła nutella, jakaś tam bułka czy inne twory. tez bym chciała taką kaszkę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie, kasza jaglana na mleku to genialne comfort food ;D w moim przypadku działa z truskawkami <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...