niedziela, 3 czerwca 2012

#66 Pancakes szpinakowe

Od piątku jestem w posiadaniu pokaźnych ilości szpinaku (mama wycięła dla mnie chyba całą grządkę), dlatego od wczoraj powołuję do życia szpinakowe cuda. Zdjęcie takich placków widziałam na foodgawkerze i wiedziałam, że to kolejna pozycja obowiązkowa w moim planie śniadaniowym. Strzał w dziesiątkę! Ty bardziej, gdy okazało się, że są wspaniałe zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Zrobiłam z nich kanapki warzywne z dodatkiem wędliny, ogórka i rzodkiewek, a resztę spałaszowałam z konfiturą. I naprawdę nie mogę się zdecydować, która wersja była lepsza ;)




Pancakes szpinakowe
(około 10 sztuk)


130 g szpinaku
1 jajo*
3 łyżki mąki (u mnie bezglutenowa - ryżowa)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki mieszanki proszku do pieczenia i sody
szczypta soli


Szpinak po umyciu miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy jajko, sól oraz mieszankę mąk, proszku do pieczenia i sody. Trzepaczką (lub łyżką) dokładnie całość mieszamy (konsystencja raczej gęsta). Smażymy z obu stron na natłuszczonej i dobrze rozgrzanej patelni. Przepyszne zarówno na słodko jak i wytrawnie :)


* w wersji wegańskiej jajko można zastąpić mieszanką zmielonego lnu (2 łyżki) i wody (ok 4 łyżek)



18 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę wypróbować szpinakowe ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. spodziewałam się, że będą zielone, ale nie że aż tak :D cudne są ;)

      Usuń
  3. świetny pomysł! ale muszą być pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  4. No rewelacja! Świetna alternatywna dla tradycyjnych kanapek. Dziś wszyscy mnie nimi kuszą, a nie jadam pieczywa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta zieleń powala :) Chętnie spróbuje takich placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędna zieleń :) Mam dużo szpinaku więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny mają kolor :) Szpinakowych pancakes jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...