środa, 6 czerwca 2012

#68 Placuszki na płatkach ryżowych z jagodami

Placki, racuchy, pankejki, bliny, pampuchy - nieważne jak się nazywają, jakie mają dodatki, a nawet czy są lekko spalone :) Wszystkie je kocham, a pora na ich przygotowanie i wpałaszowanie nie ma znaczenia. Ostatnio postanowiłam poeksperymentować z bazą pod placki, było już puree z gruszek, była marchewka, a nawet szpinak, dzisiaj przyszła kolej na płatki ryżowe, a następne będzie chyba puree rabarbarowe, ale ciiiii ;)


Placuszki na płatkach ryżowych z jagodami
/bezglutenowe, beznabiałowe, bezjajeczne
(8-10 sztuk)


1 szkl. płatków ryżowych
1 i 1/3 szkl. wody 
szczypta soli
1 łyżka cukru (uwaga, u mnie placki raczej nie są słodkie)
sok z połowy cytryny
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki zmielonego lnu + 4 łyżki wody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
jagody


W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, solą i sokiem z cytryny, wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy na małym ogniu przez 3-5 minut mieszając, by ryż nie przywarł do dna. Zmielony len zalewamy 4 łyżkami gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Płatki łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, mieszanką lnianą (czyli zamiennikiem jaja), na koniec dodajemy również jagody. Nakładamy porcjami łyżką stołową na rozgrzana natłuszczoną patelnię, smażymy z dwóch stron. Smacznego! :)





7 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł z tymi płatkami ryżowymi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mogę ciągle jeść placki. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. baardzo lubię Twoje przepisy, już kilka wypróbowałam

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wszelkiego rodzaju placki! te wyglądają przepysznie!
    myślę, że mogę mąkę ryżową zastąpić inną ? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne że tak! myślę, że wtedy wyjdą nawet lepsze :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...