wtorek, 17 kwietnia 2012

#26 Muffiny ananasowe (bezglutenowe)

 Muffiny ananasowe, winogrona, herbata pokrzywa z pigwą


Na święta ktoś z rodziny zaszalał i kupił ananasa. U nas to rzadkość, nikt jakoś specjalnie za tym owocem nie przepada. Mnie jakoś nie odpowiada jego konsystencja, te włókna i generalnie ni to słodkie, ni kwaśne. Ale jest jedno takie miejsce na świecie, gdzie ananas szczerze mi smakował. Te, które jadłam w Kambodży są słodkie, soczyste i ananasowe jak nigdzie. Tęsknię za tym smakiem...




Bezglutenowe muffiny ananasowe 
(5 większych muffin)


1 szkl. mieszanki mąk bezglutenowych
3 łyżki cukru 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżka majonezu
1/5 szkl. wody
1 łyżka oleju/oliwy
wanilia
cząstki ananasa


Mokre (czyli majonez, wodę, olej) mieszamy w małej miseczce, a następnie dodajemy do wcześniej połączonych składników suchych (tylko do połączenia składników). Na koniec wrzucamy ananasa pokrojonego w kostkę. Masę przekładamy do formy na muffiny*. Na wierzchu posypać migdałami (lub orzechami). Pieczemy do zarumienia w temp. 180 stopni (mój piekarnik podołał temu zadaniu w około 20 minut). 


* foremki na muffiny można szybko wykonać samemu, to naprawdę proste! tutaj instrukcja.

4 komentarze:

  1. Ja znowu uwielbiam świeżego ananasa.
    Zazdroszczę, że mogłaś spróbować go w Kambodży

    OdpowiedzUsuń
  2. zamiast majonezu dodałam trochę mleka (1-2 łyżki), udało się

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...