sobota, 2 czerwca 2012

#65 Różano-jagodowo

Wczoraj z okazji Dnia Dziecka dostałam od Mamy w prezencie dwa słoiczki powideł różanych. Robiła je pierwszy raz, więc tym większa radość. Wprawdzie zaszalała z ilością   cukru i już kilka łyżek nasyca, ale może to i dobrze, bo starczą na dłużej (a przy moich zdolnościach to niezwykłe osiągnięcie). Oprócz konfitury w paczce znalazło się również pudełeczko jagód kamczackich prosto z naszego przydomowego ogrodu. Ostatnio jadłam je kilka lat temu i już zdążyłam zapomnieć, jakie są dobre. Uprawa tej rośliny nie jest skomplikowana, krzak przetrwać nawet -45 stopniowe mrozy!  Podobno z jagód wyrabia się fantastyczną nalewkę. Ja lubię je za ich jagodowość, delikatną cierpkość i słodko-kwaśny posmak. 
Dzisiaj na śniadanie w wersji lekkiej i nieskomplikowanej, z płatkami ryżowymi i syropem różanym. Bardzo proste, a jakie pyszne :)


Różane płatki ryżowe z jagodą kamczacką
(na porcję)

szkl. wody
szkl. płatków ryżowych 
4 łyżki syropu różanego
szczypta soli
kilka garści jagód kamczackich

Wodę z syropem i solą zagotować, dodać płatki ryżowe i gotować 3-5 minut na małym ogniu (mieszając co jakiś czas). Na koniec dodać większą część jagód, wymieszać i jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Udekorować pozostałymi owocami. Smacznego!




4 komentarze:

  1. danie wygląda niezwykle delikatnie i pysznie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja też poproszę taką paczkę :D Szczególnie kuszą mnie te powidła różane, domowe z pewnością smakują fenomenalnie a do tego uwielbiam wszystko co różane !

    OdpowiedzUsuń
  3. dobrze, że kupiłam płatki ryżowe! przepysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam nigdy takich jagód. Fajnie to wygląda :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...