niedziela, 22 kwietnia 2012

#31 Elegancka prostota - idealne niedzielne śniadanie

Od kilku dni miałam wątróbkowe myśli, a jako wierna fanka tego przysmaku nie mogłam na myślach poprzestać. Postanowiłam wyczarować śniadaniową pastę o wdzięcznej nazwie parfait. Widziałam wiele ciekawych przepisów, z dodatkiem szałwii, nasion granatu, rodzynkami, z dodatkiem alkoholu, ze sklarowanym masłem na wierzchu. Ale marzyła mi się zwyczajna i prosta w składzie pasta, chciałam nacieszyć się smakiem wątróbki w jak najczystszej postaci. I oto moje Parfait z kurzych wątróbek. 
Idealne niedzielne śniadanie: pieczywo smarowane parfait, szpinak baby, sałata lodowa, rzeżucha, herbata miętowa z czarnym bzem i nasionami lnu


Parfait z kurzych wątróbek


Składniki na słoiczek:
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g wątróbek drobiowych
4 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdejmujemy z patelni do miski (aby się nie spaliła podczas przyrządzania wątróbki). Wątróbkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i smażymy na pozostałej części masła. Ważne żeby nie trzymać jej za długo na ogniu, mięso powinno być brązowe na wierzchu, a różowe w środku (nakłuwając widelcem sprawdzamy, czy nie wypłynie krew). Przekładamy do cebuli, dodajemy natkę, sól, pieprz i całość traktujemy blenderem aż do uzyskania gładkiej masy. Parfait przekładamy do mieseczki, kokilki lub słoiczka, chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. Podawać najlepiej ze świeżym domowym pieczywem :)

7 komentarzy:

  1. Wątróbki baaaaardzo nie lubię, ale wyglada naprawdę ładnie, trochę jak jakiś krem kakaowy :pp

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha. chętnie bym zjadła taką kanapeczke.
    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej, wątróbkę to ja z całego serca kocham. :D Zapisuję sobie przepisik. ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja szukałam dziś rano przepisów na pasty do pieczywa :) Fanką wątróbki nie jestem, ale może gdybym dodała więcej warzyw... :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Jestem wniebowzięta pomysłem!

    OdpowiedzUsuń
  6. patrząc na same zdjęcie myślałam, że to kakaowy krem :>.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...