Od kilku dni miałam wątróbkowe myśli, a jako wierna fanka tego przysmaku nie mogłam na myślach poprzestać. Postanowiłam wyczarować śniadaniową pastę o wdzięcznej nazwie parfait. Widziałam wiele ciekawych przepisów, z dodatkiem szałwii, nasion granatu, rodzynkami, z dodatkiem alkoholu, ze sklarowanym masłem na wierzchu. Ale marzyła mi się zwyczajna i prosta w składzie pasta, chciałam nacieszyć się smakiem wątróbki w jak najczystszej postaci. I oto moje Parfait z kurzych wątróbek.
Idealne niedzielne śniadanie: pieczywo smarowane parfait, szpinak baby, sałata lodowa, rzeżucha, herbata miętowa z czarnym bzem i nasionami lnu
Parfait z kurzych wątróbek
Składniki na słoiczek:
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g wątróbek drobiowych
4 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdejmujemy z patelni do miski (aby się nie spaliła podczas przyrządzania wątróbki). Wątróbkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i smażymy na pozostałej części masła. Ważne żeby nie trzymać jej za długo na ogniu, mięso powinno być brązowe na wierzchu, a różowe w środku (nakłuwając widelcem sprawdzamy, czy nie wypłynie krew). Przekładamy do cebuli, dodajemy natkę, sól, pieprz i całość traktujemy blenderem aż do uzyskania gładkiej masy. Parfait przekładamy do mieseczki, kokilki lub słoiczka, chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. Podawać najlepiej ze świeżym domowym pieczywem :)
ambitne podejście do tematu ^^
OdpowiedzUsuńWątróbki baaaaardzo nie lubię, ale wyglada naprawdę ładnie, trochę jak jakiś krem kakaowy :pp
OdpowiedzUsuńpycha. chętnie bym zjadła taką kanapeczke.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Tapenda
Jej, wątróbkę to ja z całego serca kocham. :D Zapisuję sobie przepisik. ;D
OdpowiedzUsuńA ja szukałam dziś rano przepisów na pasty do pieczywa :) Fanką wątróbki nie jestem, ale może gdybym dodała więcej warzyw... :) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńSuper! Jestem wniebowzięta pomysłem!
OdpowiedzUsuńpatrząc na same zdjęcie myślałam, że to kakaowy krem :>.
OdpowiedzUsuń