czwartek, 3 maja 2012

#40 Clafoutis z rabarbarem

Wszyscy otwierają jakiś sezon - grillowy, spacerowy, plażowy, ja otwieram sezon rabarbarowy, ole!
A dzisiaj Clafoutis. Typowo francuski pieczony deser, oryginalnie na bazie wiśni (w dodatku niedrylowanych!). Innymi słowy - owoce pod naleśnikowym ciastem :) W mojej kuchni jednak nic nie może być typowe, szczególnie że miało być bezglutenowo i beznabiałowo. Udało się! I chociaż długo się wyczekałam na to śniadanie, warto było. 


Clafoutis z rabarbarem


na jedną porcję, naczynie o średnicy 13cm:
1 jajo
1 łyżka masła
1,5 łyżki mąki (u mnie ziemniaczana + zmielony brązowy ryż)
0,5 łyżki zmielonego lnu
50 ml mleka (u mnie roślinne)
szczypta soli
wanilia
4-5 lasek rabarbaru + łyżeczka cukru


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy tłuszczem. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na  kawałki 2 cm, zasypujemy cukrem i chwilę dusimy na małym ogniu. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym tak, aby pokryć dno naczynia. 
W małym rondelku rozpuszczamy masło. W misce ubijamy jajo z cukrem i szczyptą soli, mieszamy z mąką, lnem, masłem i mlekiem. Ciasto wylewamy na rabarbar. Pieczemy około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (ja zapomniałam ;D). Świetne zarówno na zimno, jak i ciepło. 




4 komentarze:

  1. Wygląda świetnie i zdecydowanie chcę wypróbować ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie takie sniadanie za mna chodzi od kilku tygodni! Chcialam po prosty zalac jakies owoce cistem na pankejki ;) chyba wreszcze zrobie :) i uwielbiam rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie ! słodziutkie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rabarbarowe szaleństwo od rana. Jestem za:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...