poniedziałek, 9 kwietnia 2012

#18 Rolada kokosowo-brzoskwiniowa (bezglutenowa, bezmleczna)

Rolada brzoskwiniowo-kokosowa

W temacie słodkości. Kombinowałam długo i intensywnie jak zadowolić domowników, ale upiec również coś dla siebie. Oprócz więc tortu Marcello, sernika waniliowego z konfiturą pomarańczową, mazurka bakaliowego, wafli kakaowych, ta oto rolada zagościła na naszym stole (i w moim żołądku). Nauczyłam się dwóch rzeczy: biszkopt da się zrobić z mąką ryżową oraz bita śmietana ze śmietanki kokosowej jest nawet lepsza od zwykłej. I tak oto kolejny raz przekonujemy się, że bezglutenowe ciasto bez dodatku nabiału w niczym nie ustępuje swoim braciom-tradycyjnym-wypiekom :)

 Ach, co do technicznych kwestii. Moje mleczko kokosowe miało 82% kokosa w składzie, więc już w temp. pokojowej było twarde jak masełko. Bita śmietana ubiła się bez problemów i w związku z tym następnym razem zrezygnuję ze śmietan-fix'a. Co do trwałości. Nawet na trzeci dzień wspaniale się trzymała. Smak brzoskwiń wydawał mi się zbyt mało wyrazisty w połączeniu ze smakiem kokosa. Dlatego proponuję jagody, borówkę, może maliny?

8 komentarzy:

  1. Ależ oczywiście że się da i jest lepsze!:) Jestem antynabiałowa i zawsze idzie mleczko kokosowe zamiast śmietan/zagęszczaczy etc i jest leeepsze !

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne ciasto! Nawet osoby z alergią na gluten nie muszą sobie odmawiać słodkości ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm.. pysznie wygląda i na pewno taka była. :P

    OdpowiedzUsuń
  4. boję się rolad. zawsze mam obawy, że pęknie albo się rozpadnie.
    ale Twoja jest wspaniałą.
    i na dodatek taka... dla alergików! wspaniała.

    OdpowiedzUsuń
  5. bita śmietana z mleczka kokosowego taka może mi posmakować i nie zaszkodzić na żołądek. Like it :).

    OdpowiedzUsuń
  6. z kokosem, mmm, coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...