czwartek, 10 maja 2012

#47 Naleśniki w 'pokręconym' wydaniu

Od jakiegoś czasu marzyła mi się mąka kokosowa. Na jej zakup nie mam na razie ani funduszy, ani... funduszy :) Zmieliłam więc kilka łyżek wiórków, młynek zaczął się trochę lepić, ale mączka wyszła niczego sobie, jest aromatyczna i nadała potrawie słodkości. Do naleśników idealna. Polecam każdemu, kto w nieskomplikowany sposób chciałby uzyskać nową jakość naleśnikobrania. Do dzieła!



A u mnie dzisiaj naleśniki kokosowo-kawowe w nowym, 'pokręconym' wydaniu. Utopione w zupie! :D 

Żeby było zabawniej, wszystko odmierzałam dzisiaj łyżkami, bo zbiłam ostatnią szklankę. 


Zupa naleśnikowa
(na jedną porcję)


3 naleśniki kokosowo-kawowe*
mleko
kilka moreli z kompotu
garść wiśni suszonych
wiórki kokosowe
miód


Naleśniki smarujemy miodem, rolujemy i kroimy na plastry. Układamy w miseczce/talerzyku/dużej filiżance. Dodajemy owoce, dolewamy mleko i całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!


* 1/3 mąki została zastąpiona mąką kokosową


Mąka kokosowa nie tylko ma niesamowity smak, ale jest również zdrowa - ma niską zawartość tłuszczu, jest bogata w białko i błonnik i jest allergy friendly, gdyż nie zawiera glutenu. Nadaje się do wypieków i deserów, można ją dodawać do koktajlów i jogurtów i sałatek owocowych (w wypiekach zastępuje się nią 10% innych mąk bezglutenowych lub 1/3 zwykłej mąki).

10 komentarzy:

  1. Czyli jak przenieść śniadanie z talerza do miseczki. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale i kusi na całego! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie! Z chęcią bym się skusiła na taką pyszną miseczkę ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. ale cudnie podane! :*
    zaprosiłam Cię do zabawy, napisałam Ci już o tym co prawda w poprzedniej notce, ale nie wiem, czy zauważyłaś.
    Szklanek mam aż nad to, chcesz? ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zobaczyłam oba zaproszenia jednocześnie :) postaram się jutro odpowiedzieć, a najpóźniej w sobotę.
      szklanek nigdy dość, chociaż i tak wolę kubki (ale jedna szklanka do odmierzania bardzo by się przydała!)

      Usuń
  5. Świetna "zupa", na pewno wykorzystam pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki głupkowaty pomysł, ale grunt że pyszne (a i wygląda niezgorzej)

      Usuń
  6. mąka kokosowa? *___* skąd takie cudo? ;O

    p.s. ponoć w mcdonald's są lody mcflurry z oreo! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ze sklepów eko, albo produkcji własnej (wystarczy młynek do kawy) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetnie wygląda ;) pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...