środa, 20 czerwca 2012

#78 Rabarbarowy krem jaglany

Wybrałam się wczoraj do Lidla po jabłka, wróciłam z rabarbarem. Chęć na jabłka była przeogromna, ale niestety cena nieco mnie zszokowała. Bo czy 7 niespełna złotych to nie jest lekka przesada? W tej samej cenie były nektaryny i brzoskwinie, a nawet winogrona. Ok, ok, czerwiec to nie sezon na te owoce, ale zdaje się, że miesiąc temu też nie był, a ceny były niższe. No nic, jest rabarbar, jest ok :) 
Na dziś poleca się 'krem o rodowodzie niekremowym' - zupełnie nienabiałowy, bo ni grama mleka czy śmietanki tu nie uświadczymy. A mimo to bardzo delikatny, pięknie pastelowy, słodki, ale i idealnie kwaskowaty, mniam, mniam...


Rabarbarowy krem jaglany
(2 porcje)


3/4 szkl. kaszy jaglanej
1,5 szkl. wody
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
1 łyżeczka cukru + 2 łyżki cukru
ok 4 łodygi rabarbaru


Rabarbar myjemy, obieramy (ściągamy wierzchnie włókna), a następnie kroimy w kostkę i  umieszczamy w rondelku z niewielką ilością wody, 2 łyżkami cukru. Dusimy na małym ogniu do momentu powstania gładkiej 'konfitury'. Kaszę jaglaną płuczemy lub prażymy na suchej patelni, wsypujemy do gotującej się wody z dodatkiem soli, łyżeczki cukru oraz cukru wanilinowego. Gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut. Kaszę łączymy z rabarbarem i miksujemy blenderem do gładkości. Przekładamy do pucharków. Smaczności!



13 komentarzy:

  1. Uwielbiam Twoje pomysły ! Kolejny świetny strzał :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Schlodzilabym i zjadla! W sam raz na taki upal ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. hehe w takim razie lepiej, że tych jabłek nie kupiłaś, bo z rabarbaru wyszły pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia, dlatego tak posmakował mi rabarbar, na pewno wypróbuje ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada absolutnie przepysznie :))) A cena jablek mnie zmrozila. U mnie w Lidlu sa po niecale 3 zl..

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialna jesteś, po prostu. Mam nadzieję, że nie będziesz miała nic przeciwko zgapieniu przepisów? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że nie! bardzo się cieszę, oby i Tobie smakowały :)

      Usuń
  7. mm jaki kremowy krem! :D hehe :) wygląda świetnie i przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dość wysoka ta cena.

    A pomysł z kremem super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo kurcze taki kremik to mniam mniam :D jak będę miała któregoś ranka tyle czasu to spróbuję bardzo chętnie tej wersji:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo ciekawy pomysł!
    Dziękuję za Twój udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...