niedziela, 17 czerwca 2012

#77 Dla amatorów parowarów.

To nie pomyłka - w tym cieście naprawdę nie ma jajek, ani cukru (nie licząc tego z dżemu), a nawet tłuszczu, a mimo to wyrasta, jest delikatne, wilgotne i słodkie. Z ilości podanych poniżej otrzymamy wypiek wielkości 17x15 (taki pojemnik był w zestawie z moim parowarem), choć dobrym pomysłem byłoby zastosowanie form na muffiny. Myślę że następnym razem pokuszę się o wersję wytrawną, może z cukinią? 


Gryczane ciasto z wiśniami z parowaru (wegańskie) 
/bezglutenowe, beznabiałowe, bezjajeczne


150 g mąki gryczanej
150 g dżemu wiśniowego z kawałkami wiśni
100 g wody lub soku wiśniowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki zmielonego lnu + 6-8 łyżek wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody


Zmielone siemię lniane zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. W naczyniu łączymy składniki mokre: wodę i dżem z wiśniami, a następnie dodajemy suche: mieszankę mąk, proszek do pieczenia i sodę. Do całości dodajemy jeszcze ciepły len i wszystko razem mieszamy. Przekładamy do pojemnika parowaru. Parujemy w parowarze nastawionym na najwyższą moc przez około 1 godzinę (ciasto jest gotowe, gdy wetknięty weń patyczek wyjdzie suchy). Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Bez jaj, bez cukru a wygląda jak najlepsze ciasto z owocami ^^ Brawo !

    OdpowiedzUsuń
  2. aż sie zastanawiam nad zakupem parowaru.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie! aż nie chce się wierzyć z jakich składników zostało uparowane :D

    OdpowiedzUsuń
  4. niesamowite, że i w parowarze można przygotować ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  5. o, boskości, już puto mnie urzekło ale ten "wypiek" rozłożył mnie na łopatki, będzie pichcenie w domu, oj będzie!
    Kocham Twój blog!!!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo bardzo mnie to cieszy :)
      z parowarem nadal będę eksperymentować, w razie czego będziesz na bieżąco :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...