Nie mogłam się zdecydować: na słodko, czy wytrawnie. Poniżej wynik tego dylematu :) To połączenie wszystkiego, co bardzo lubię: szpinak, żurawina, migdały, młoda cebulka. I jajo, jajo na miękko, gdy żółtko wypływa na zewnątrz. Nieskomplikowany dobór składników, a te kolory!
Sałatka ze szpinakiem, jajkiem, prażonymi migdałami i dressingiem żurawinowym
Na jedną porcję:
szpinak baby
2 jajka
cebula dymka
garść płatków migdałowych
Dressing:
1 łyżka dżemu żurawinowego
1 łyżeczka miodu płynnego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Szpinak umyć i rozłożyć na dużym talerzu. Dymkę pokroić na krążki. Jaja umieścić w rondelku z wodą, wstawić na ogień i gotować do miękkości (ok 1 minuty od momentu wrzenia). Obrać jaja ze skorupki, delikatnie przekroić na pół i razem z dymką ułożyć na szpinaku. Na małej patelni uprażyć płatki migdałów. Przygotować dressing - wymieszać składniki, przyprawić. Dressingiem dekorujemy sałatkę. Smacznego!
I w moje smaki trafiłaś w punkt! Uwielbiam jajo gotowane na miękko albo w koszulce na sałatkach. A pomysł na sos żurawinowy na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, smakuje z pewnością obłędnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna. Aż zrobiłam się głodna ^^
OdpowiedzUsuńZnakomite połączenie. Koniecznie muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuńNa kolację będzie pyszka. :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam takiego szpinaku, zawsze gotowany ;) Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńom nom nom, uwielbiam szpinak baby, jadłam dosłownie przed chwilą podobną sałatkę, ale z wędzonym kurczakiem. ;) szkoda, że nie wpadłam tu wcześniej, to bym....chociaż - zaraz zaraz! przecież mogę taką zrobić chociażby jutro! :) pełna torebka szpinaku wszak czeka w lodówie. :)
OdpowiedzUsuńja też dzisiaj kupiłam kolejną paczkę, mimo że poprzednia jeszcze nie skończona. Można by urządzić np. 7-dniowe wyzwanie szpinakowe :D
Usuń