Sobota - dzień placków i innych przyjemności. Uff, uff, na szczęście można cieszyć się pysznymi 'smażeniakami' nawet bez mleka, a nawet mąki. I nadal są pyszne! Przepis na te pancakesy wypatrzony na tej stronie. Dla mnie był to eksperyment, odrobinę powątpiewałam w jego powodzenie. Na początek postanowiłam zrobić wszystko tak, jak w przepisie przykazano, a ewentualne modyfikacje układać w głowie na przyszłość (już teraz wiem, że następnym razem uprażę kaszę przed mieleniem i 'wypcham' je np. jagodami).
Zapraszam do plackarni na pyszne jaglane pancakes polane miodem!
na 15 malutkich sztuk:
0,5 szkl. kaszy jaglanej
0,5 szkl. ryżu brązowego
2 łyżki soku z cytryny
0,5 szkl. wody
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka oleju/oliwy
Wszystkie składniki łączymy i miksujemy blenderem przez ok 3 minuty. Jeżeli nie mamy blendera, możemy zmielić ziarna na mąkę (np. w młynku do kawy), a następnie wymieszać wszystko łyżką. Tak uzyskaną mieszankę pozostawiamy na noc do namoknięcia.
Rano dodajemy pozostałe składniki:
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
i miksujemy przez minutę do uzyskania jednolitej masy*. Smażymy na natłuszczonej (jednorazowo) patelni z obu stron.
* konsystencja dość rzadka (jak na naleśniki), mimo to placuszki rosną i łatwo się je przewraca.
Rewelacyjny pomysł! Szczególnie dla osób które nie tolerują glutenu, ale nie tylko. Bardzo chętnie bym takich spróbowała ^^ Na prawdę gratuluje inwencji! ;)
OdpowiedzUsuńŚliczna słodka wieżyczka :)
OdpowiedzUsuń