niedziela, 29 kwietnia 2012

#37 Marchwiana pokusa





Historia dzisiejszego śniadania jest taka: miałam marchewkę :) I koniecznie chciałam zjeść ją właśnie dzisiaj i akurat na śniadanie. Miała być halava, miał być pudding, potem risotto, a nawet trufle (tak i to wszystko z jednej marchewki). Ostatecznie obliczywszy ile mam czasu, a przede wszystkim po dokładnych oględzinach kuchennych szafek, zdecydowałam się na tzw. raw carrot cake, czyli najprościej błyskawiczne ciasto marchewkowe bez pieczenia. Fantastyczny pomysł, szczególnie w połączeniu z kremowym orzechowym frostingiem, na który tym razem jednak nie miałam czasu i zastąpiłam go kokosowym puree ryżowym





'Raw carrot cake'
Ciast(k)o marchewkowe bez pieczenia 


Ciasto:
1 duża marchew lub 2 mniejsze
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (np. w młynku do kawy)
garść żurawin (lub rodzynek, daktyli)
1 łyżka wiórków kokosowych
garść migdałów (lub innych orzechów, np. laskowych)
szczypta kardamonu
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny


Startą na średnich oczkach marchew umieszczamy razem z pozostałymi składnikami w misce lub pojemniku blendera. Miksujemy aż powstanie plastyczne dość gęste puree. Przekładamy je do ramekina lub innego pojemniczka (silikonowe pojemniczki na muffiny też są dobrym pomysłem).


Kokosowe puree ryżowe:
0,5 szkl. wody + mleka kokosowego
0,5 szkl. płatków ryżowych (u mnie błyskawiczne)
1 łyżeczka wiórków kokosowych
cukier wanilinowy
1 łyżeczka cukru brązowego


W garnuszku zagotowujemy wodę z mlekiem kokosowym, dosładzamy wedle uznania, dodajemy płatki ryżowe i wiórki kokosowe. Gotujemy do miękkości na małym ogniu (w przypadku płatków błyskawicznych zajmuje to około 2 minut). Tak uzyskaną masą uzupełniamy formę z ciastem marchewkowym. Chłodzimy. Ostrożnie przekładamy na talerz, dekorujemy.


// inspiracja: zomtbakes.blogspot.com

13 komentarzy:

  1. Gratuluję pomysłu. Jest rewelacyjny ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię takie wielkie śniadaniowe improwizacje. :D A deser na śniadanie to tutaj już norma. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku, dokładnie trafione w mój gust ! pyszne, na pewno zrobię niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie a pomysł ze zrobieniem zdjęć na kieliszku genialny!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pięknie podane :) Ja też często mam okropną ochotę na coś i po prostu muszę, muszę to przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo zaskakujące! Sama w życiu nie wpadłabym na ten przepis - ani części marchewkowej ani kokosowej. Super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie to wygląda, bardzo kreatywnie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda super a na dodatek kocham marchewki!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. takiego czegoś jeszcze nie widziałam! koniecznie do zrobienia. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. idea tego surowego ciastka polega na marchewkowym toppingu. nie sądzę, żeby gruszka zagrała, ma inną konsystencję, ale próbuj (i daj znać jeśli wyjdzie) :)

      Usuń
  11. Super przepis - muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...