wtorek, 1 maja 2012

#38 Gryczano mi!

Piękne lato mamy tej wiosny :) 
Zupełnie nie wiem, jak to się stało, ale dzisiejsza gryczanka (tak, w końcu znalazłam określenie na gryczaną 'owsiankę'!) smakowała bardzo zimowo-świątecznie. Nie, nie, wcale nie tęsknię za zimą! Na aktualną aurę również nie narzekam, bo wiosna to moja pora i z roku na rok lubię ją coraz bardziej. 
Wracając do kuchennych tematów - od wczoraj znów do dyspozycji mam piekarnik i mikrofalówkę, więc jeszcze przez kilka dni chciałabym wyżyć się piekarniczo. Dlatego już od rana szukam inspiracji na ciasto, ciekawe co z tego wyniknie ;)

Gryczanka z owocami :)

2/3 szkl. kaszy gryczanej niepalonej/białej
1,5 szkl. wody
1 łyżka miodu
wanilia z kardamonem
3 łyżki mleka kokosowego


0,5 jabłka
1 śliwka 
1 pomarańcza
kilka suszonych śliwek/moreli
garść migdałów (lub innych orzechów)
garść żurawiny


Kaszę gotujemy na wolnym ogniu w wodzie z przyprawami i miodem przez ok 20 minut (aż do całkowitego odparowania płynu). W tym czasie owoce i bakalie kroimy w większą kostkę. Gryczankę przekładamy do miseczki, polewamy mlekiem kokosowym, obsypujemy owocami i cieszymy się jej zupełnie nieoczekiwanym zimowym aromatem :)





7 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie i zapewne równie wspaniale smakuje. Kocham kaszę gryczaną <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Gryczanka w każdej postaci jest prze-prze-pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł z tą gryczanką - kasza gryczana kojarzy mi się raczej z mięsem i sosem grzybowym, ale Ty masz pewnie bogatszą wyobraźnię ;) Niemniej jednak chętnie sprawdzę, jak smakuje kasza gryczana na słodko. U mnie królował dziś ryż na mleku z truskawkami na śniadanie :) Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na słodko jest nawet lepsza!
      niestety ryżu na mleku krowim już nie posmakuję, a i truskawek nie mogę, chlip

      Usuń
    2. to na mleku ryżowym!:) pyszny, gwarantuję:) i z banankiem a najlepiej koktajlem - banan lub 2 , mleko ryżowe i odrobina kokosowego zawsze takim zalewałam owsiankę badz ryz lub makaron gryczany dodawałam orzechy i suszone owoce - pychota! taka odmiana od owsianych:)

      Usuń
    3. banany też odpadają :]

      Usuń
  4. uwielbiam taką gryczankę! wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...