Piękne lato mamy tej wiosny :)
Zupełnie nie wiem, jak to się stało, ale dzisiejsza gryczanka (tak, w końcu znalazłam określenie na gryczaną 'owsiankę'!) smakowała bardzo zimowo-świątecznie. Nie, nie, wcale nie tęsknię za zimą! Na aktualną aurę również nie narzekam, bo wiosna to moja pora i z roku na rok lubię ją coraz bardziej.
Wracając do kuchennych tematów - od wczoraj znów do dyspozycji mam piekarnik i mikrofalówkę, więc jeszcze przez kilka dni chciałabym wyżyć się piekarniczo. Dlatego już od rana szukam inspiracji na ciasto, ciekawe co z tego wyniknie ;)
Gryczanka z owocami :)
2/3 szkl. kaszy gryczanej niepalonej/białej1,5 szkl. wody
1 łyżka miodu
wanilia z kardamonem
3 łyżki mleka kokosowego
0,5 jabłka
1 śliwka
1 pomarańcza
kilka suszonych śliwek/moreli
garść migdałów (lub innych orzechów)
garść żurawiny
Kaszę gotujemy na wolnym ogniu w wodzie z przyprawami i miodem przez ok 20 minut (aż do całkowitego odparowania płynu). W tym czasie owoce i bakalie kroimy w większą kostkę. Gryczankę przekładamy do miseczki, polewamy mlekiem kokosowym, obsypujemy owocami i cieszymy się jej zupełnie nieoczekiwanym zimowym aromatem :)
Wygląda cudownie i zapewne równie wspaniale smakuje. Kocham kaszę gryczaną <3
OdpowiedzUsuńGryczanka w każdej postaci jest prze-prze-pyszna :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł z tą gryczanką - kasza gryczana kojarzy mi się raczej z mięsem i sosem grzybowym, ale Ty masz pewnie bogatszą wyobraźnię ;) Niemniej jednak chętnie sprawdzę, jak smakuje kasza gryczana na słodko. U mnie królował dziś ryż na mleku z truskawkami na śniadanie :) Polecam :)
OdpowiedzUsuńna słodko jest nawet lepsza!
Usuńniestety ryżu na mleku krowim już nie posmakuję, a i truskawek nie mogę, chlip
to na mleku ryżowym!:) pyszny, gwarantuję:) i z banankiem a najlepiej koktajlem - banan lub 2 , mleko ryżowe i odrobina kokosowego zawsze takim zalewałam owsiankę badz ryz lub makaron gryczany dodawałam orzechy i suszone owoce - pychota! taka odmiana od owsianych:)
Usuńbanany też odpadają :]
Usuńuwielbiam taką gryczankę! wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuń