środa, 16 maja 2012

#51 Fioletowa fala

Ale się uwzięłam na jagody! ale ostatecznie są pyszne, więc czemu nie... a ten krem budyniowy z nutką wanilii... Haha, i tylko naleśnik miał być rozkosznie fioletowy, a wyszedł tylko tyci tyci lila-bury :D Polecam wszystkim fanom (1) budyniu "nie z paczki", (2) jagód i jagódek i wreszcie (3) fanom naleśnikowych form i nadform. 



Naleśniki jagodowe z kremem budyniowym 
(na jedną porcję)


na naleśniki:
1 jajo + 1 białko (żółtko wykorzystujemy do kremu)
1/2 - 3/4 szkl. soku jagodowego
1/2 szkl. mąki (u mnie bezglutenowe: ryżowa + ziemniaczana)
szczypta soli


Wszystkie składniki miksujemy lub roztrzepujemy (ja ograniczam się do trzepaczki) na jednolitą masę. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu. Naleśniki smażymy z obu stron na rumiano. 


na krem budyniowy:
1 szkl. mleka (u mnie ryżowe o smaku waniliowym)
1 żółtko
cukier wanilinowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


W rondelku doprowadzamy do wrzenia 3/4 szklanki mleka z wanilią (dla lubiących słodko: dorzućcie jeszcze cukier). W innym naczyniu mieszamy resztę mleka z żółtkiem i mąką ziemniaczaną (tak aby nie było grudek). Zmniejszamy ogień i wlewamy masę do mleka stale mieszając. Gotować jeszcze chwilę aż do zgęstnienia kremu.





4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...