Muszę zrobić osobisty ranking placków. Dzisiejsze na pewno trafiłyby do czołówki. O ile te na płatkach ryżowych były pyszne, to te są wprost fantastyczne. Są niczym dobrze wyrośnięty biszkopt, gryka nadaje ciekawego aromatu, a rabarbar kwaskowatości. Muszę przyznać, że tęsknię za plackami na bazie maślanki, serka wiejskiego, również za tymi drożdżowymi, ale od kiedy jestem zmuszona kombinować bezglutenowo i beznabiałowo, na dobre rozpoczęła się moja przygoda z plackami. Wprawdzie pampuchom i drożdżowym racuchom muszę powiedzieć bye bye, ale cieszy mnie każde nowe placko-odkrycie. A może Wy macie jakieś pomysły, które mogłabym wykorzystać? :)
Placuszki gryczano - rabarbarowe
bezglutenowe, beznabiałowe
(7 sztuk)
3 łyżki puree rabarbarowego*
1 jajo
2 łyżki mąki gryczanej (zmielona gryka niepalona)
2 łyżki płatków gryczanych
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
0,5 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Suche składniki łączymy i dodajemy do rabarbaru i roztrzepanego jajka, dokładnie mieszamy. Smażymy na złoto z obu stron na natłuszczonej gorącej patelni.
* przygotowanie puree: rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na około centymetrowe kawałki i gotujemy w rondelku z dodatkiem cukru aż do momentu, gdy rabarbar lekko się rozgotuje (ale kawałki nadal będą wyczuwalne), zajmuje to około 10 minut.
A robiłaj jakiś czas temu pancakes gryczane ale podawałamz jogurtem :D
OdpowiedzUsuńwww.magicznykociolek.blox.pl
założę się, że z jogurtem są bardzo smaczne, ale cóż... u mnie na sucho :P
Usuńrabarbarowe placuszki są wspaniałe! mniam mniam ślinka cieknie na taki widok ;)
OdpowiedzUsuńco tam rabarbar!smak gryki w połączeniu z rabarbarem to jest dopiero to :)
Usuńmuszę zakupić rabarbaaarr ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, ale ja jak zwykle.. zamieniłabym rabarbar na coś innego =)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, zdecydowanie;)
OdpowiedzUsuń