Placki, racuchy, pankejki, bliny, pampuchy - nieważne jak się nazywają, jakie mają dodatki, a nawet czy są lekko spalone :) Wszystkie je kocham, a pora na ich przygotowanie i wpałaszowanie nie ma znaczenia. Ostatnio postanowiłam poeksperymentować z bazą pod placki, było już puree z gruszek, była marchewka, a nawet szpinak, dzisiaj przyszła kolej na płatki ryżowe, a następne będzie chyba puree rabarbarowe, ale ciiiii ;)
Placuszki na płatkach ryżowych z jagodami
/bezglutenowe, beznabiałowe, bezjajeczne
(8-10 sztuk)
1 szkl. płatków ryżowych
1 i 1/3 szkl. wody
szczypta soli
1 łyżka cukru (uwaga, u mnie placki raczej nie są słodkie)
sok z połowy cytryny
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki zmielonego lnu + 4 łyżki wody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
jagody
W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, solą i sokiem z cytryny, wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy na małym ogniu przez 3-5 minut mieszając, by ryż nie przywarł do dna. Zmielony len zalewamy 4 łyżkami gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Płatki łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, mieszanką lnianą (czyli zamiennikiem jaja), na koniec dodajemy również jagody. Nakładamy porcjami łyżką stołową na rozgrzana natłuszczoną patelnię, smażymy z dwóch stron. Smacznego! :)
Ciekawy pomysł z tymi płatkami ryżowymi:)
OdpowiedzUsuńZ jagodami to biorę w ciemno ;)
OdpowiedzUsuńTeż mogę ciągle jeść placki. Pycha!
OdpowiedzUsuńbaardzo lubię Twoje przepisy, już kilka wypróbowałam
OdpowiedzUsuńdziękuję :) i bardzo się cieszę
Usuńuwielbiam wszelkiego rodzaju placki! te wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńmyślę, że mogę mąkę ryżową zastąpić inną ? :>
jasne że tak! myślę, że wtedy wyjdą nawet lepsze :)
Usuń